Menu
Samenwerkende secretaresses / Tips & Tools

De meest gevaarlijke collega’s

Soorten collega's

Collega’s, je hebt ze in alle soorten en maten. Collega’s die alles beter weten, de onbetrouwbare collega’s, dominante collega’s en natuurlijk nog veel meer. Wat zijn eigenschappen van deze 3 typen collega’s en hoe ga je het beste met ze om?

De ‘Ik weet alles beter’ collega
Deze collega laat duidelijk merken dat hij overal beter in is. Alleen de manier waarop hij/zij dit kenbaar maakt haalt bij jou het bloed onder je nagels vandaan. Kenmerken: lastig mee te communiceren en staat niet open voor ideeën van anderen.

Do’s en don’ts: Ga een discussie uit de weg, je wint hem namelijk toch niet. Voorkom een discussie door je frustratie te onderdrukken en opmerkingen te maken als: “Je hebt er duidelijk over na gedacht” of “Dat is een interessante kijk op dit probleem”. Zoek tijdens het gesprek naar overeenkomsten in jullie mening en vul zijn mening aan met die van jou.

De ‘Onbetrouwbare’ collega
Dit is de meest gevaarlijke collega en helaas nooit te vertrouwen. Ja zeggen en nee doen, of achter jouw rug om jou de schuld ergens van geven. De onbetrouwbare collega zal zijn reputatie verbeteren door jouw professionele reputatie naar beneden te halen.

Do’s en don’ts: Confronteer de collega met zijn leugen. Let op dat je dit alleen doet als je iets heel zeker weet. Zorg er verder voor dat jij jouw werkzaamheden goed uitvoert en afspraken na komt. Leg eventueel afspraken vast via de e-mail. Op deze manier heeft de onbetrouwbare collega geen poot om op te staan. Blijft het probleem zich voordoen, neem dan contact op met een leidinggevende.

De ‘Dominante’ collega
De dominante collega zorgt er snel voor dat alle aandacht op hem/haar gericht is en dat jij steeds verder naar de achtergrond raakt. Hij/zij geeft zijn mening, laat jou niet uitpraten en neemt alle beslissingen.

Do’s en don’ts: Een dominante collega werk en denkt snel, maar heeft vaak geen idee dat anderen niet zo snel handelen en doen. Bereid daarom een bespreking goed voor, stel van tevoren vast een aantal punten op en geef jouw mening. Gaat hij/zij toch door naar een volgend onderwerp, onderbreek hem/haar dan en zeg “Sorry dat ik even onderbreek, maar voordat we verder gaan wil ik graag nog wat aan het onderwerp toevoegen….”.

Kortom, er zijn veel ‘gevaarlijke collega’s’. Wees daarom voorbereid, zorg voor kennis over het onderwerp en laat jouw stem horen!

(Bezocht 2.016 keer, 1 bezoeken vandaag)