Menu
Leuk & handig / PA.NL Magazine

Column ‘Humor op de werkvloer’

‘Een dag niet gelachen, is een dag niet geleefd’. Wie kan er zonder humor? Ik niet! Thuis vind ik humor belangrijk maar zeker ook op mijn werk. Mijn ervaring is dat de hoeveelheid humor per bedrijf verschilt. Bij sommige bedrijven wordt veel gelachen, bij andere bedrijven een stuk minder. Ik kan niet zonder humor dus als het er niet is dan ben ik meestal degene die de humor toevoegt.

Waarom is humor zo belangrijk?
Uit onderzoek blijkt dat lachen een heilzame werking heeft op je geest. Door te lachen voel je je goed en wie zich goed voelt doet zijn werk beter. Humor helpt ook tegen stress. Een goede grap op het werk verlaagt de spanning en haalt de ‘kou uit de lucht’. Tussen collega’s onderling kan humor helpen om te relativeren, afstanden te overbruggen en om toenadering te zoeken. Kantoorhumor maakt het gezellig, je wordt er vrolijk van en zorgt voor een gezamenlijke binding. Mensen die om zichzelf of moeilijke situaties kunnen lachen, worden bovendien meer toegankelijk gevonden.

Buiten het maken van woordgrappen of het ad rem reageren ben ik wel bewust bezig met humor op de werkvloer. Zo heb ik eens een half jaar lang aan het einde van ieder week een grappige ‘spreuk van de week’ naar alle managers gestuurd. Toen ik dit een keer vergeten was, kreeg ik op maandag de vraag waar mijn spreuk van de week was gebleven omdat mensen het ontzettend leuk vonden. Een digitale bos bloemen sturen naar collega’s op hun verjaardag of een toepasselijke cartoon sturen als reactie op een e-mail is ook een eenvoudige manier om iemand te laten glimlachen.

Samen met collega-secretaresses elkaar bloemen geven of de kamer versieren op secretaressedag werkte ook goed. Bij een werkgever heb ik ooit een lachworkshop gevolgd. Met je collega’s lachend op de grond liggen zorgt inderdaad voor meer binding. De grootste grap was wel toen collega’s bezig waren met een BHV-oefening en ik met mijn grote mond zei dat ik wel als dummy op de brandcard wilde. Na stevig ingesnoerd te zijn werd ik het hele bedrijf door gedragen en uiteindelijk hebben ze mij midden op de afdeling tegen een muur gezet terwijl alle collega’s ‘rustig’ doorwerkten.

Na 10 minuten en luid protest van mijn kant kregen sommigen gelukkig medelijden en werd ik als ‘patiënt’ ontslagen. Jaren heb ik bij iedere BHV-oefening de vraag gekregen of ik weer als dummy wilde fungeren. Hiervoor heb ik vriendelijk bedankt.

Mensen die van een grapje houden kunnen zaken dus beter relativeren, zijn meer flexibel, meer creatief en kunnen beter met stress omgaan. Dat betekent dat er minimaal een keer per dag eens goed gelachen zou moeten worden op de werkvloer.

Column van Rasja Post
Uit het PAmagazine
PA.NL magazine is een magazine speciaal voor (directie)secretaresses, managementassistenten, office managers, personal assistants en alle andere managementondersteuners.

Nog geen PA-Card houder? Bestel nu hier je PAcard en ontvang het magazine!

 

(Bezocht 764 keer, 1 bezoeken vandaag)