Menu
Presenteren / Werk & studie

Stemgebruik tijdens een presentatie

Stemgebruik

Stemgebruik is een van de belangrijkste onderdelen van een presentatie. Jouw stem is namelijk een van de onderdelen die de luisteraars doen beslissen of ze een presentatie interessant vinden of niet. Maar hoe komt dat nu?

Nou dat is heel makkelijk, jouw stem laat namelijk jouw zelfvertrouwen, enthousiasme, betrokkenheid en spanning horen. Praat je de hele presentatie op een monotone toon, dan straal jij weinig betrokkenheid en enthousiasme uit en ben je je publiek snel kwijt. Praat je op verschillende toonhoogtes, met een enthousiaste ondertoon en weet je de spanning goed op te bouwen, dan heb je de grondslagen van een goede presentatie te pakken!

Om je stem tijdens een presentatie zoveel mogelijk kracht te geven zijn er 5 belangrijke onderdelen waar je rekening mee moet houden.

Voorbereiding
Niet alleen de presentatie, maar ook jouw stem moet je voorbereiden op de presentatie. Zo voorkom je een schorre start van de presentatie. Probeer zo min mogelijk tot geen alcohol te drinken en roken de dag voor je presentatie. Zo voorkom je dat je slijmvliezen geprikkeld worden en je een droge mond krijgt en last krijgt van taai slijm. Tijdens de presentatie is het slim om een glas water bij de hand te hebben. Ga de avond van te voren ook vroeg naar bed, zodat je stem goed uitgerust is en de volgende dag uitgerust en ontspannen klinkt.

Lichaamshouding
Tijd om te presenteren? Ga dan op de plek staan, haal even rustig adem en neem een juiste houding aan. Door rechtop te staan en een rustige buikademhaling toe te passen straal je rust en zelfvertrouwen uit en versterk je je stemgeluid.

Articuleren
Door goed te articuleren kan het publiek je goed verstaan. Je praat duidelijk, slikt geen letters of klanken in en gaat niet binnensmonds praten. Zorg er wel voor dat je niet gaat overdrijven met articuleren, je wil natuurlijk wel dat je geloofwaardig overkomt. Wil je de nadruk leggen op een bepaald woord en een bepaald stuk uit een zin? Vertel hetgeen wat je wil vertellen, neem een seconden rust en spreek dan de woorden uit waar je de nadruk op wil leggen. Neem vervolgens weer een seconden rustig, voordat je verder gaat met je verhaal.

Juiste geluid
De mensen voorin de zaal moeten niet doof worden, maar de mensen achterin de zaal moeten je wel kunnen verstaan. Het juiste geluid vinden is dus van essentieel belang. Hiervoor hoef je niet overdreven hard te praten. Als je ervoor zorgt dat je duidelijk spreekt, het volume iets hoger legt dan je normaal doet en een juiste ademhaling toepast zal waarschijnlijk iedereen je kunnen verstaan.

Weg met die monotone stem
Niks is zo saai en slaapverwekkend om naar te luisteren als naar een monotone stem. Voorkom dat je jouw luisteraars kwijtraakt door van hoogte en tempo te variëren. Geef belangrijke onderdelen meer kracht door iets rustiger te praten en een extra adempauze in te lassen.

Tot slot, geloof in jezelf en sta achter je verhaal!

(Bezocht 400 keer, 1 bezoeken vandaag)