Menu
Arbeidsverband / Solliciteren

Hoe kies ik het juiste werving- en selectiebureau

Solliciteren

Komt er binnenkort weer een nieuwe functie vrij binnen jullie organisatie? Dan moeten er de nodige stappen ondernomen worden om deze functie op te vullen. Sommige bedrijven regelen dit zelf, andere bedrijven huren hier een extern bureau voor in of weer andere bedrijven hebben hier geen richtlijnen voor. Hoe dan ook is het een belangrijke taak om de juiste persoon voor de functie te vinden.

Veel bedrijven zoeken voor het opvullen van de functie een werving- en selectiebureau. Met het grote aanbod van werving- en selectiebureaus kan het soms moeilijk lijken om de juiste keuze te maken voor een passend bureau. Je wil natuurlijk een bureau dat precies begrijpt wat voor persoon jij nodig hebt en tegelijkertijd ook een goede samenwerking. Als je online gaat zoeken zien de websites van de verschillende bureaus er vaak perfect uit. Om jullie te helpen om de juiste keuze voor een werving- en selectiebureau te maken heb ik een aantal punten onder elkaar gezet waar je rekening mee moet houden.

1. Gespecialiseerd bureau
Kies je voor een bureau dat allround is of voor een bureau dat gespecialiseerd is het jullie branche of vakgebied. Een allround bureau kan iedere vacature invullen. Van secretaresse tot directeur, van ict tot aan interieurverzorger. Het voordeel van een gespecialiseerd bureau is dat zij op de hoogte zijn van alles wat er in uw branche speelt. Zij kennen de branche, weten welke functies er zijn en kunnen daardoor beter inschatten wat voor persoon er binnen jullie profiel en bedrijfscultuur past. Ook is een gespecialiseerd bureau bekend met salarissen binnen jullie vakgebied en kennen zij vaak al veel mensen die op zoek zijn naar een baan in jullie branche. De kans dat een functie sneller gevuld is met een gespecialiseerd bureau is vele malen groter.

2. Maak kennis met de recruiter
Zodra u een aantal w&s bureaus geselecteerd hebt is het slim om een gesprek aan te gaan met enkele bureaus. Maar let wel op, vaak stuurt een w&s bureau degene die de leiding heeft of de baas langs voor een kennismakingsgesprek. Zij hebben vaak veel ervaring en weten precies wat klanten willen horen. Maar is de persoon waarmee u het kennismakingsgesprek hebt ook persoon die alles voor jullie gaat regelen? Vaak niet, de baas/leidinggevende draagt de vacature vaak over aan een recruiter met minder ervaring. Dit kan natuurlijk positief uitvallen, maar dat hoeft niet. Stel daarom als voorwaarde dat degene waarmee jij het kennismakingsgesprek mee gehad heeft ook degene gaat worden die jullie werving- en selectieproces gaat uitvoeren.

3. Verloop proces
Ieder bureau heeft zo zijn eigen manieren van sollicitanten werven en selecteren. Tijdens de voorgesprekken is het belangrijk om aan te geven hoe jij dit graag wil. Het zal je namelijk verbazen, maar veel bureaus stellen alleen telefonisch vragen aan een sollicitant. Eis dat de recruiter de sollicitanten face-to-face gesproken heeft. En hoe gaat het w&s bureau om met de kwaliteit en wat is het niveau van de recruiter? Vraag naar welke competenties zij op zoek gaan en of er een gedragstest plaatsvinden. Krijgen de sollicitanten een case die ze moeten oplossing of vind er een rollenspel plaats? Worden de referenties van een sollicitant gecheckt? Kortom, hoe ziet de selectieprocedure eruit? Vergeet niet dat jij degene bent die de opdracht uitzet naar een w&s bureau. Als jij bepaalde wensen hebt mag jij het w&s bureau best verplichten jouw wensen uit te voeren.

(Bezocht 277 keer, 1 bezoeken vandaag)