Menu
Solliciteren

Graag willen wij jou uitnodigen voor een speeddate

Sollicititeren

Ben je uitgenodigd voor een speeddate! Van harte gefeliciteerd, de eerste stap om het bedrijf binnen te komen is gelukt! Maar wat moet je je eigenlijk voorstellen bij een speeddate? Ik ben op zoek gegaan naar wat de reden is dat bedrijven speeddates houden wat hoe jij jezelf er het beste op voor kunt bereiden.

Een speeddate is een aanvulling op de traditionele manier. Bedrijven krijgen per vacature vaak wel een paar honderd reacties van kandidaten. Nadat de eerste selectie is gemaakt op basis van c.v. en de sollicitatiebrief blijven en vaak veel kandidaten over de op papier binnen de organisatie lijken te passen.

De speeddate is een manier om het aantal sollicitanten terug te brengen. Het is geen vervanger van het ‘normale’ sollicitatiegesprek, het sollicitatiegesprek vind plaats met de kandidaten die overgebleven zijn na de speeddates.

Tijdens de speeddate heb je vaak meerdere gesprekken met diverse bazen, leidinggevende, hr medewerker of andere belanghebbenden. Een gesprek duurt tussen de 5 en 15 minuten.

Met deze tips kom je de speeddate goed door!
Een speeddate is spannend, maar de vragen die ze jou stellen komen vaak overeen met de vragen die gesteld worden tijdens een ‘gewoon’ sollicitatiegesprek. Het verschil, je hebt minder tijd en je krijgt waarschijnlijk meerdere keren dezelfde vragen.

  1. De tijd is per kandidaat is kort, daarom ga je snel door zo’n gesprek heen. Het is belangrijk om niet te lang na te denken over je antwoorden, maar om direct te zeggen wat er in je opkomt.
  2. Verdiep je in het bedrijf en in de bedrijfscultuur. Laat tijdens het gesprek merken dat je enige kennis hebt van het bedrijf, de cultuur en de sector.
  3. Bedenk van tevoren wat jou sterke en zwakke punten zijn. Let er op dat je je sterke punten benadrukt en je zwakke punten wat afzwakt.
  4. Waarom ben jij geschikt voor deze functie en wat is jouw toegevoegde waarde voor het bedrijf? Lukt het jou om dit binnen 20 seconden te vertellen?
  5. Krijg je de vraag waarom je weg wil bij jou huidige werkgever? Vertel dit kort en bondig, en benadruk niet alleen de negatieve punten. Let er ook op dat je je huidige werkgever niet afkraakt. Want als je dat bij je huidige werkgever doet, wie zegt dan dat jij dit ook niet bij jou nieuwe werkgever zal doen.
  6. Hou een referent paraat, bij meerdere kandidaten hebben ze geen tijd om te wachten tot iedereen zijn/haar referent na een week pas bereikt heeft.
  7. Wees niet té zenuwachtig, tijdens een speeddate kijken ze er vooral naar of er een klik is. Wees daarom vooral jezelf.

 

Laatst kwam ik een interessante sollicitatievraag tegen die ik graag met jullie wil delen: ‘Welke innovatie is het gevolg van jouw initiatief?’  

Om je zenuwen onder controle te houden en wat ‘relaxter’ het gesprek in te gaan is het slim om je sollicitatiegesprek voor de spiegel te oefenen. Geef jezelf eens antwoord op de volgende vragen:

  • Je sterke punten met onderbouwing/voorbeeld
  • Je zwakke punten met onderbouwing
  • Waarom ben jij van toegevoegde waarde voor de organisatie?
  • Waarom wil jij bij deze organisatie werken
  • Geef wat feiten waaruit blijkt dat jij kennis van de sector hebt.
  • Waarom moeten wij jou aannemen?

Heb vertrouwen in jezelf!

(Bezocht 13.672 keer, 1 bezoeken vandaag)